- Etusivulle -
- Takaisin  -Kuten todettu Acasdea on aina ollut varsin fiksu tyttö: jo pentuna kävi selväksi että perinteisillä tokoliikkeillä ei tätä tyttöä uuvutettaisi, ja muutenkin halusin suoda koiralle jotain kivaa puuhasteltavaa, mikä olisi ihan sen omaksi iloksi eikä niin vakavaa kuin viralliset tokotreenit. Niinpä Acasdea on vuosien varrella kehittänyt varsin vaikuttavan repertuaarin erilaisia temppuja. Osa on lähtenyt arkipäivän tilanteista ja käytännöllisyydestä, osa on puhtaasti show temppuja. Suurin haaste onkin ollut keksiä dogin koolle sopivia temppuja, perinteiset takajaloilla kävelyt ja käsien läpi hyppääminen kun eivät oikein käy päinsä (tainnut tulla omistajalle enemmän aivojumppaa kuin koiralle).

Arkielämää helpottavia taitoja ovat mm. valojen laittaminen päälle/pois ja peruuttaminen, missä vauhti on kerrassaan uskomaton. Eräs meidän päivittäisiin rutiineihin kuuluvista asioista on aiheuttanut paljon ihmetystä ja ihastusta; meillä tassut pyyhitään aina ulkoa tultua, niinpä Acasdea on oppinut antamaan jokaisen tassun vuorollaan pyyhittäväksi. Se ojentaa ensin toisen etutassun, sitten toisen, minkä jälkeen se kääntyy ympäri ja nostaa vuorollaan toisen takajalan ja sitten vielä toisen takakoiven (alun perin jokaiselle tassulle oli oma käskynsä, mutta nykyisin ’temppu’ on rutinoitunut ja hoituu ilman sanallisia kehotuksia, toisin Acasdea osaa käskyt vieläkin mikä helpottaa huomattavasti jos haluaa nostaa tietyn jalan). Omasta mielestäni ’temppu’ ei ole kovinkaan ihmeellinen, ennemminkin tuiki tarpeellinen taito ja rutiini. Ja jos rehellisiä ollaan, niin kyseessä on puhtaasti laiskan koiranomistajan kikka. Toisaalta mielestäni on koirankin kannalta miellyttävämpää antaa sen tehdä omaehtoisesti kuin väkisin kiskoa koipia ilmaan. Itse asiassa rutiini on niin iskostunut, että Acasdea tarjoaa usein tassua ennenkuin olen edes kerennyt ottaa pyyhettä naulakosta.

Hauskoja show-temppuja on repertuaarissa useampikin ja niistä erilaisia yhdistelmiä. Lempitemppuihin kuuluu pötköttäminen (makaa ’kuolleena kyljellään), rellottaminen (selällään jalat kohti kattoa) ja ryömiminen (sekä eteen että taaksepäin, vauhti lähes peruuttamisen luokkaa). Lisäksi Acasdea osaa näyttää kieltä (yksi omista suosikeistani) ja tietysti antaa halin tai pusun.
Aktivointitemppuihin kuuluu myös ‘arvausleikki’ toisin sanoen Acasdea näyttää minkä kupin alla on nami. Harjoituksesta saa haastavamman, jos siirtelee kuppeja nopeasti koiran nähden, Acasdea ainakin on aivan innoissaan eikä malttaisi odottaa milloin saa näyttää. Ei sitä koiran nenää kyllä kovin helposti huijata. Tähän tarkoitukseen suosittelen halpoja kertakäyttömukeja, niillä kun on tapana saada aika kovaa kyytiä – työnnellään nenällä pitkin lattiaa tai läpätään tassulla lyttyyn namia tavoitellessa.
Lisäksi Acasdea tuntee lelunsa nimeltä ja tuo käskyn mukaan pörrön, narun tai vinguttaa Snoopya. Ainahan on tietysti kehitteillä myös uusia temppuja…